Jerry Garcia: Reflections (1976)

Jerry Garcia, som skulle ha fyllt 70 år den här månaden, var ett musikaliskt ingenium och en av sin generations allra mest mångfasetterade instrumentalister med oändligt många fler strängar på sin lyra än vad som tilläts komma till uttryck i Grateful Dead. Han var också extremt sysselsatt och inblandad i så många olika grupper och projekt att det ibland är svårt att skilja dem åt. Men av alla skivor under det egna namnet så är nog Reflections, den tredje i ordningen, den bästa och mest representativa.
     Fast precis som Bob Weirs Ace är det egentligen bara en soloskiva till hälften. Fyra av låtarna är inspelade med Grateful Dead som kompband och samtliga spelades träget live av gruppen på 70-talet. Bäst av dessa är Might As Well, en lite bortglömd rocklåt och en mycket roligare tempohöjare än alla tråkiga covers som Dead ofta rutinmässigt spelade. Även They Love Each Other, Comes a Time och Must Have Been the Roses är oklanderligt framförda.
     Det är emellertid den andra hälften låtar som är intressant, tycker iallafall jag, inspelade med en ny stjärnspäckad grupp, The Jerry Garcia Band, bestående av John Kahn, Ron Tutt och Nicky Hopkins (senare ersatt av Larry Knechtel). Dessa låtar är mer personliga och luftiga i sina arrangemang och ger bättre utrymme åt Garcias själfulla sång och känsliga gitarrspel. Speciellt den fina inspelningen av Allen Toussaints I'll Take a Melody måste omnämnas som skivans mest magiska stund. Catfish John känner en del kanske igen som bluegrass men här får den ett mera avslappnat arrangemang med karibisk känsla. Mission in the Rain är en drömlik och vacker ballad (och som också letade sig in i Deads repertoar) medans Tore Up Over You är rivig blues och rock'n'roll med gott om svängrum för Nicky Hopkins piano.
     Trots att Reflections alltså är inspelad av två helt olika samlingar musiker är det ändå en väl sammanhållen och personlig skiva med Captain Trips i absolut toppenform. Rekommenderas varmt sålunda. Komplettera gärna med liveskivan Almost Acoustic för full Garcia-effekt.