Grinderswitch: Macon Tracks (1975)

Grinderswitch från Macon i Georgia är mest kända för att de bildades av roddare för The Allman Brothers Band och för att några av dem också syns på baksidan av skivan At Fillmore East. De spelade in för samma skivbolag, Capricorn Records, men nådde aldrig lika stora framgångar som sina musikaliska bröder. Deras skivor är ändå helt nödvändiga för alla som gillar den mer jammiga och bluesbaserade sydstatsrocken. Men det tog ett tag för mig att begripa det.
     Jag köpte Grinderswitchs tredje skiva, Pullin’ Together från 1977, någon gång redan på 80-talet och då enbart för att den var utgiven på Capricorn. Jag förstod ingenting. Jag kunde inte placera det. Var det blues eller country? Det var egentligen först många år senare, när Macon Tracks hamnade på skivtallriken, som poletten trillade ner. Det är blues, det är country och det är hur bra som helst! Musik man blir glad av. Musik fylld med gitarrsolon och fioler, trivselsväng och gott humör.
     Många har nog ändå hört Grinderswitch, fast de kanske inte vet om det. Mest kända låten på Macon Tracks är nämligen den sköna Pickin’ the Blues, som var signaturmelodi för John Peels radioprogram Top Gear på 70-talet (inte att förväxlas med dagens populära tv-program med samma namn). En kalaslåt som man ibland kan höra fortfarande lite här och var. Av resterande låtar förtjänar att nämnas gör Mail Trail Blues, Put it All in Today och Happy Like Me. Medverkar gör även Charlie Daniels på fiol och producenten Paul Hornsby på piano.
     Grinderswitch lade ner verksamheten i början av 80-talet. Basisten Joe Dan Petty, han som sitter längst ner med en öl i handen bakpå Allman-skivan nämnd ovan, dog i en flygolycka 2000. Då hade sångaren och gitaristen Dru Lombar precis startat upp Grinderswitch igen med hjälp av medlemmar från bl.a avsomnade Doc Holliday. Lombar själv dog sedan 2005 och Grinderswitch föll åter i glömska. Det är dags att folk återupptäcker dem.