Jerry Jeff Walker: Viva Terlingua (1973)

New York-födde Jerry Jeff Walker är nog inte någon av countryns mest kända låtskrivare på dessa breddgrader. Men om man säger Mr Bojangles så nickar även de flesta svenskar igenkännande. Walker skrev låten 1968 efter ett intressant möte i en fyllecell i New Orleans och den har sedan dess spelats in av en zillion artister, från Sammy Davis Jr till Robbie Williams och Bob Dylan. I trakterna runt Austin i Texas är Walker en kultfigur, bl.a förevigad i låten Ballad of Jerry Jeff Walker av Brooks & Dunn och historierna om hans eskapader är lika många som märkliga. Han brukade t.ex uppträda i baddräkt och har t.o.m gjort en skiva som heter Cowboy Boots & Bathing Suits.
     Viva Terlingua är Jerry Jeffs mest kända skiva, inspelad live men inte alls i Terlingua utan i Luchenbach i Texas. Det kan vara en av de skönaste och mest sympatiska countryskivorna någonsin, med en atmosfär så avslappnad och tillbakalutad att musiken nästan ramlar baklänges. Jag vet inte hur mycket publik det är i lokalen där skivan spelades in men det låter som att det är lika många personer i publiken som det är på scenen. Dvs högst ett dussin sammanlagt. Det låter dessutom som att klockan är fem på morgonen.
     Tyvärr spelas inte Mr Bojangles men däremot en räcka andra klassiker som Desperados Waiting for a Train, Gettin’ By, Backslider's Wine och, förstås, Up Against the Wall Redneck Mother. Jerry Jeff sjunger rubbet med samma slöa och vingliga elegans, inte helt olikt en bakfull Kris Kristofferson, och hela tiden med glimten i ögat.
     Jag slår vad om att alla slackande alt-countryband världen över älskar den här skivan.