Canned Heat: Live at Topanga Corral (1970)

Vad gör man om man vill ge ut en liveskiva men skivbolaget vägrar? Jo man spelar in den ändå, påstår att inspelningen är flera år gammal från en tid då man stod utan kontrakt, och ger den till ett annat skivbolag.
    Live at Topanga Corral är sålunda inte alls inspelad i Topanga 1966 utan i Kaleidoscope i Hollywood 1969. Skivan var också min första bekantskap med Canned Heat, fast under titeln Original Canned Heat, en av alla tvivelaktiga lågprisutgåvor som florerar av denna inspelning. Skivan innehåller mestadels bluescovers, så för mig var Canned Heat sålunda länge mestadels ett bluesband och det var först lite senare som jag kom i närmare kontakt med deras patenterade och friterade mix av blues, boogie och psychedelia. Men jag klagar inte. Live at Topanga Corral är fortfarande min favorit i gruppens diskografi.
    Sättningen är den klassiska. Dvs Bob "The Bear" Hite, Alan "Blind Owl" Wilson, Henry Vestine, Larry Taylor och Fito de la Parra (alltid Fito de la Parra). Den mytomspunne Blind Owl, mannen med falsettrösten (som tog livet av sig ett år senare), hamnar lite i skymundan och märks inte så mycket, men gitaristen Henry Vestine trivs uppenbarligen bättre. Lyssna på de brutala och skruvade attackerna i inledande Bullfrog Blues eller i den maniska I Wish You Would. Många säger också att den väldige The Bear var en högst ordinär sångare, men då har man inte hört honom i hans urkrafts glansdagar. Ett Canned Heat utan The Bear går inte ens att tänka sig (om man inte heter Fito de la Parra förstås).
    Förutom Bullfrog Blues, den enda egenskrivna låten, består skivan alltså helt och hållet av gamla oborstade blueslåtar, framförda med Canned Heats sedvanliga energi (och rejält med gräs). Dust My BroomI Wish You Would, Sweet Sixteen, When Things Go Wrong och I'd Rather Be the Devil. Det sägs att den över 40 minuter långa inspelningen av låten Refried Boogie, som senare hamnade på skivan Living the Blues, också hästammar från Kaleidoscope samma kväll, men det är knappast en låt som någon lyssnar på mer än en gång.
    Skivans tillkomst och historik har gjort att många inte riktigt vet om Live at Topanga Corral, och alla variationer av den med olika titlar och omslag, är en legitim skiva eller en simpel piratskiva. Tvivla icke. Det är en riktig skiva, godkänd (en gång i tiden) och producerad av Canned Heat själva, och ett måste för alla som gillar Canned Heat, även om innehållet inte bjuder på några större överraskningar.