Neil Young & Crazy Horse: Sunset Cowboy (1970)

Det här är en bootleg men jag tänker skriva om den ändå. Bootlegs är också skivor. Det finns en uppsjö olika sådana med dessa inspelningar gjorda på Fillmore East i New York under två kvällar i mars 1970. Just den här heter Sunset Cowboy men den är varken bättre eller sämre än någon annan version. Egentligen är den sämre eftersom man har skrivit fel årtal på baksidan och tillskriver bluessångaren Lightnin' Hopkins en av låtarna. Det är hur som helst ingen hel konsert utan bara ett urval från den elektriska halvan. Vanligtvis inleddes konserterna med ett antal akustiska låtar av sångaren själv innan bandet pluggade in, men denna första delen saknas alltså här och jag har inte sett till den någon annanstans heller. Efter detta bereds plats för Crazy Horse, som vid den här tidpunkten bestod av Danny Whitten, Ralph Molina, Billy Talbot och (tänka sig) Jack Nitzsche. Eller ett gäng luffare, som David Crosby en gång beskrev dem.
     Skivan inleder med den ursinniga C'Mon Baby Let's Go Downtown, sjungen av Danny Whitten (och inte skriven av Lightnin' Hopkins). Efter det följer i rask takt Wonderin', Everybody Knows This is Nowhere, Down By the River, Winterlong och Cinnamon Girl. Sedan kommer avslutningen som en stormvind över Monument Valley. Den dramatiska och majestätiska Cowgirl in the Sand. Har man bara hört den relativt återhållna studioversionen av Cowgirl så har man inte hört någonting. Det här, just den här inspelningen, är nämligen vad allting handlar om, egentligen. Hela anledningen till varför man är Neil Young-fan, anledningen till att man går upp på morgonen, kanske t.o.m hela meningen med livet. Allt man behöver finns koncentrerat i dessa 16 extatiska ultraelektriska minuter.
     Häromåret gav Neil Young själv ut inspelningarna officiellt under sin Archives-etikett. Åtminstone delar av dem. Hela den akustiska halvan saknas fortfarande och av någon anledning saknas plötsligt även Cinnamon Girl. Det och känslan av att man tvättat bort en hel del av den råa och oborstade charmen gör att jag nog tänker behålla min Sunset Cowboy ett tag till. Sorry Neil.