Johnny Cash: Bury Me Not (1996)

I juli 1996 hade Johnny Cash spelat in sin andra skiva med Rick Rubin, Unchained, men den hade ännu inte släppts. Cash var fortfarande lite osäker på om det var rätt för honom och nervös för hur samarbetet med bl.a Tom Petty skulle tas emot. Så han tågade på med sitt turnésällskap precis som tidigare, spelade de gamla beprövade låtarna och sjöng lite duetter med June Carter. Men på Irwing Plaza i New York bestämmer han sig för att sjunga en handfull av de nya låtarna också. Mottagandet är förstås enormt.
      Konserten inleder med den sedvanliga hälsningsfrasen och låten Folsom Prison Blues. Sedan följer Get Rythm, Ghost Riders in the Sky och Cowboy’s Prayer. Cash verkar vara på gott humör, måhända lite sliten och tillställningen känns ännu lite trist och förutsägbar. Men sedan blir det alltså dags att presentera några nya låtar och plötsligt vaknar Cash till liv. Han pratar på ordentligt och man hör hur stolt han är över I Never Picked Cotton, Unchained, Rowboat, Rusty Cage och Southern Accent. Sedan fortsätter det med rutinmässiga versioner av Ring of Fire, I Walk the Line, Big River osv innan Orange Blossom Special och Far Side Banks of Jordan rundar av kvällen.
     Någon företagsam person spelade in rubbet, kanske för radio, och resultatet har fastnat på en rad suspekta utgåvor. Just den här har redigerats en smula för att få rum på en cd-skiva, ett par religiösa nummer och June Carters soloparti har fått stryka på foten (ingen förlust), men ljudet är klockrent och förpackningen stilig. Ett måste för Cash-fansen alltså.