The Band at Woodstock (1969)

På den tredje dagen, klockan 10 på kvällen, stegade The Band upp på scenen på Woodstock Music & Art Fair, kort efter att Alvin Lee rensat golvet med I’m Going Home. Men The Band var någonting helt annat. Någonting från en annan tid.
     Som vanligt börjar det med Garth Hudson, hans Lowrey-orgel och den märkliga The Genetic Method. Skägg och hattar är på plats, skjortorna är skrynkliga, scenen är mörklagd. Chest Fever, Don’t Do it, Long Black Veil, Tears of Rage och en munter version av We Can Talk följer i rask takt. Någon motar ner påstridiga besökare från scenen innan musikerna försiktigt tassar igång en magisk Ain’t No More Cane on the Brazos som följs av This Wheel's on Fire och I Shall Be Released. Efter 45 minuter rundar de av med The Weight och Lovin’ You is Sweeter Than Ever. Sedan går de hem och gör en skiva till, den klassiska bruna, och resten är historia.
     I den ursprungliga filmen om Woodstock-festivalen syntes inte ett spår av The Band men bootleggare har förstås samlat ihop hela rasket under en rad olika titlar. Just den här heter kort och gott The Band at Woodstock och är helt oumbärlig för precis alla som älskar musik.